Toerclub Zelhem

Historie

In de wintermaanden van 1978-1979 staken een aantal mensen uit Zelhem en omgeving de hoofden bij elkaar om te bekijken of er in Zelhem mogelijkheden bestonden voor de oprichting van een toerclub. De Zelhemse zakenbeurs, welke net in die tijd werd gehouden, was een eerste gelegenheid om belangstellenden te informeren over de plannen van de initiatiefnemers.
Mede naar aanleiding van de reacties werd hierop een informatieavond georganiseerd, waar men nader werd ingelicht. Tijdens deze avond gaven zich al zo’n 40 mensen op als lid van de op te richten Toerclub Zelhem. Uit deze mensen werd een oprichtingswerkgroep gevormd om voor het eerste fietsseizoen activiteiten op poten te gaan zetten.

Aan het eind van het seizoen werd door de werkgroep de balans opgemaakt en kon worden geconstateerd dat een Toerclub in Zelhem en omgeving in een behoefte voorzag. Tijdens de eerste officiële ledenvergadering, op 14 november 1979, maakte dan ook de werkgroep plaats voor een gekozen bestuur, destijds bestaande uit 5 personen. Vanaf voornoemde datum heeft de club een officiële status en de aanvraag voor het lidmaatschap van (toen nog) de Nederlandse Rijwiel Toer Unie werd ingediend.
In de loop der jaren zijn de activiteiten van de Toerclub Zelhem steeds verder uitgebreid. Naast de organisatie van de eigen clubtochten werd al gauw de Achterhoekse Molentocht op stapel gezet, een fraaie toertocht door het Achterhoekse land. Later werd deze tocht omgedoopt in Rondje Achterhoek. Door het gebruik van GPS apparatuur werd de opkomst voor deze tocht minder en is helaas besloten om deze wegtocht niet langer te organiseren. Maar wie weet komt hij ooit nog terug.

Al snel werd met een aantal mensen deelgenomen aan tochten bij zusterverenigingen, zowel binnen als buiten Nederland. Tochten als Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race, Friesche Elfstedentocht en Luik-Bastenaken-Luik konden leden van Toerclub Zelhem als deelnemers begroeten.

In de eigen omgeving werd al snel een avondfietsvierdaagse georganiseerd. In verband met een teruglopende belangstelling is deze in 2008 voor het laatst georganiseerd.

Toerclub Zelhem was één van de pioniers op het gebied van de organisatie van veldtoertochten. Als één van de eerste verenigingen zagen wij het belang van en de interesse in het georganiseerd fietsen in de bossen en langs de velden over onverharde wegen. In 1982 organiseerde Toerclub Zelhem haar eerste veldtoertocht. Inmiddels zijn deze tochten uitgegroeid tot grote evenementen, waarbij in één winterseizoen tijdens 2 verschillende tochten zo’n 1250 deelnemers begroet mogen worden. Nog altijd staan deze MTB en tegenwoordig ook graveltochten op de agenda van de NTFU en daarmee vermeld op fietssport.nl.

In 2004 bestond Toerclub Zelhem 25 jaar, wat werd gevierd met extra activiteiten bij de jaarlijkse evenementen zoals de Avondfietsvierdaagse, Rondje Achterhoek en de veldtoertochten. Het jubileum werd bekroond met een fietsweek in Frankrijk, waarbij als absoluut hoogtepunt de beklimming van de Mont Ventoux op het programma stond. Het 30-jarig bestaan werd opgeluisterd met een jubileumtocht, waarbij er gefietst werd in de Duitse deelstaat Thüringen. Bij de volgende lustrumvieringen werd in 2014 het Weserbergerland bezocht, in 2019 de omgeving van Bad Bentheim en voor 2024 staat fietsen langs de Moezel op het programma.

Scroll naar boven